Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Vártúrák képes leírás - Belföldi utazási oldal, szállás info.tlap.hu
részletek »

Vártúrák - Belföldi utazási oldal, szállás info.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: belfoldiutazas.tlap.hu » Vártúrák
Keresés
Találatok száma - 4 db
A történelmi Vas Megye várai

A történelmi Vas Megye várai

A cím kifejezi, hogy a mai és egyben a történelmi Vas megye várait tárgyaljuk. A jelenlegi közigazgatási egység legalább ezer éves múltra tekint vissza. Előzménye az államszervezés időszakában kialakított Vasvárhoz tartozó megye, Vas vármegye volt. Ennek egykori területe ma három ország - Ausztria, Magyarország és Szlovénia - között oszlik meg. Az 1950-ben megvalósított átszervezés miatt néhány község megyét váltott. Csepreg és Bük környéke akkoriban került Vas megyéhez. Ezzel szemben Egervár és Várkesző körül pár települést Zalához illetve Veszprémhez csatoltak. Vas megye területén is - ahogyan egész régiónkban mindenütt - a várak építése már az őskorban megkezdődött. Az őskor maga is gyűjtőfogalom, hisz az időszámításunk kezdete, Krisztus születése előtti évezredeket takarja. Sok őskori erődítés nyomait már csak régészeti ásatások, esetleg légifelvételek alapján ismerjük. Vannak azonban a bronzkorból és a vaskorból ma is jól látható maradványokkal rendelkező sáncvárak. Értelemszerűen a legkésőbbiek közülük a kelta korból valók (i.e. 4-1. század). Akkoriban a bójok (boiusok) éltek az Arrabo folyó vidékén. A névben nem nehéz ráismerni a Rábára, a folyó neve kelta - esetleg még régebbi indoeurópai - eredetű.

Erdélyi Várak

Erdélyi Várak

Adorján vár Szalárd - Salard (Bihar megye) Adorján várA várat valószínűleg Geregye nb. Pál királybíró építette a 13. század közepén. Leszármazottaitól 1277-ben foglalta el IV. (Kun) László király, majd Borsa nb. Tamásnak és fiainak adományozta. 1294-ben III. András ostromolta meg, végül azonban meghagyta korábbi birtokosainak. Később Kopasz nádor rezidenciája volt 1302-1315 között, illetve amíg el nem foglalta I. Károly király. Ugyanitt tartották négy vármegye tartományi gyűlését. Királyi vár volt és a szabolcsi ispán honorbirtokának számított legalább 1349-ig. Ezt követően a királyné birtokaihoz sorolták. 1389-ben Mária királynő a Jakcsoknak zálogosította el, 1395-ben pedig Zsigmond király Zsidói (Csáki) Miklósnak adományozta. Az 1421-es birtokosztálykor a várhoz tartozott Adorján mezőváros, Fegyvernek, Nadántelek, Kecskehát, Borzlyuk, Kővág, Kozmafalva, Doborka, Tótalmás, Sejter és Mezőfalva, Kügy fele, mind Bihar megyében. Szatmár megyében: Daróc, Ákos és Szántó mezővárosok, továbbá Géres, Szilvás, Kisszántó avagy Hidvég, Gyöngy. 16. századi történetéről viszonylag keveset tudunk. 1511-ben a vár (uradalom?) egy részét Bakóc Tamás érsek birtokolta. A 16. század közepén a Ferdinánd-párti seregek készültek megostromolni az Izabella pártján álló Csáki Pál várát, Csáki viszont átállt és az ostromra nem került többé sor.

Fraknó vára

Fraknó vára

Megközelíthetősége, fekvése: A Rozália-hegység egyik északi nyúlványára épült. Személygépkocsival az S31-es autóútról közelíthető meg, táblákkal jelzik. Fraknó vára Története: 1317 után a nagymartoni grófok építtették, 1440-ben a Habsburgoké lett, de 1466-ban Mátyás visszaszerezte. 1491-ben a pozsonyi béke Ausztriához csatolta, 1626-ban került hozzánk vissza. A környéken vonuló hadak meg sem kísérelték az ostromát. 1622 óta napjainkig az Eszterházy család birtokában van, Eszterházy Miklós és Pál 1635 és 1660 között kétemeletes palotát építtetett az elbontott falak helyére, csak az öregtornyot hagyták meg. Fraknó vára A vár kápolnáját 1642-ben szentelték fel, a Szűzanya ősi kegyképét 1656-ban Boldogasszony templomába vitték, helyette Eszterházy Pál nádor 1687-ben a vár elé építtetett egy Immaculata szobrot, ami azóta is búcsújáró hely. Az Eszterházy család később a kényelmesebb kismartoni kastélyba költözött, de a vár továbbra is tulajdonukban maradt. A trianoni békeszerzodésig Sopron vármegye Nagymartoni járásához tartozott. Fraknó vára Fraknó vára Fraknó vára A vár nyitvatartása: Április 1-tol október 31-ig 10 és 18 óra között.

Imagine Budapest

Imagine Budapest

Szeretettel várjuk a hosszabb-rövidebb időre Budapestre látogató külföldieket sétáinkra - csoportosan vagy egyénileg is! Hozza el külföldi vendégét, barátját, hogy megmutathassuk neki Budapest rejtett kincseit!

Tuti menü